Afhængighed at smertestillende medicin
Hvis man har stærke smerter, kan det være nødvendigt i en periode at få smertestillende medicin, men nogen mennesker fortsætter med at tage medicinen, selv om smerterne forsvinder. Det er i denne situation, at der er risiko for at udvikle et misbrug af smertestillende medicin.
Man kan blive afhængig af forskellige typer af smertestillende medicin og også medicin der kan købes i håndkøb.
Hjælp til afvænning
De fleste udvikler et misbrug, fordi de oprindeligt har fået ordineret noget receptpligtig medicin af deres læge som smertebehandling.
Tager man smertestillende medicin over længere tid, vænner kroppen sig dog til at få medicinen. Der udvikles tolerans, hvilket vil sige, at kroppen kræver stadig større mængder for at give samme effekt.
Man kan blive afhængig af forskellige typer af smertestillende medicin, men oftest er det brug af præparater som Dolol, Tramadol og morfin, der ender ud i et misbrug.
Ring og få anonym rådgivning om misbrug af smertestillende medicin
Har du problemer med smertestillende medicin, eller er du pårørende til en medicinmisbruger?
Kontakt os på 70 10 03 03. Vi tager telefonen døgnet rundt.
Velkommen til Dansk MisbrugsBehandling:
Behandling af medicinmisbrug
Udtrapningen af smertestillende medicinafhængighed kræver en nøje fastlagt nedtrapningsplan kombineret med en støttende behandling, således at personen støttes i etableringen af en ny hverdag uden medicin. For nogle betyder dette, at der skal udvikles alternative former for smertebehandling, og andre skal have støtte til at lære at håndtere situationer uden hjælp af medicinens beroligende effekt.
At komme ud af et misbrug af smertestillende medicin kan være en lang proces, men behandlingen kan sagtens foregå ambulant, så man kan bo hjemme og passe sit arbejde under forløbet. Vi tilbyder ambulant behandling af pille- og medicinmisbrug på vores behandlingscentre i København, Odense, Aarhus, Aalborg og Kolding.
Dansk MisbrugsBehandling er en privat behandlingsorganisation, hvor man som udgangspunkt selv finansierer sin behandling.
Men der er flere muligheder for finansiering, f.eks. via sundhedsforsikring, arbejdsgiverfinansieret behandling eller med egenbetaling.
Fysisk afhængighed af smertestillende medicin
Når man bliver afhængig af dolol, tramadol, morfin eller en anden type smertestillende medicin, påvirker det både kroppen og psyken. Det fysiske symptomer er især fremtrædende, hvis man pludseligt holder op med at tage den medicin, som kroppen har vænnet sig til. Det er ikke ualmindeligt at opleve diarre, led- og muskelsmerter, næseblod, kvalme, feber og udtalt sved- og tåreflod.
Psykisk afhængighed af smertestillende medicin
Smertestillende medicin virker tillige afslappende og beroligende, og nogle mennesker tager udelukkende medicinen for dens psykiske virkning, hvilket vil sige, at de har udviklet både fysisk og psykisk afhængighed.
Pludseligt ophør af brugen af smertestillende medicin medfører abstinenser såsom angst, uro og rastløshed.
Et medicinmisbrug påvirker også de pårørende
Det er en svær situation pårørende til medicinmisbrugere står i, og de fleste er både i tvivl om de skal handle – og hvad de skal gøre ved problemet.
Det er en følelsesmæssigt stor belastning at være nær pårørende til én, der har et misbrug.
Det gælder også, selvom der er tale om afhængighed af lovlig medicin.
Den ændrede adfærd hos en, man troede, man kendte så godt og delte alt med, kan nemlig være svær at forholde sig til og acceptere. Det kan lede til frustrationer, mistillid og en følelse af svigt.
Først trapper jeg lidt ned, så lidt op og så begynder jeg at blande præparaterne. Jeg kan ikke forstå, at en pille kan gøre en så afhængig, at man bliver blind. For det er det, jeg føler, jeg har været. Det vigtigste for mig nu er, at mine børn har fået medicinfri mor.
____
Annette medicinfri på 3. år.
Behandlerne hjælper med at finde alternative former for smertebehandling, hvis det er nødvendigt for at stoppe misbruget af smertestillende medicin.
Morfin og morfinlignende præparater:
Abalgin
Contalgin
Depolan
Dextropropoxifen
Dolol
Doloxene
Doltard
Durogesic
Ketogan
Kodein „DAK“
Mandolgin
Metadon
Morfin
Nobligan
Oxycontin
Oxynorm
Petidin „DAK“
Temgesic
Tradolan
Tramadol
Vilan
Kombinationspræparater der indeholder Kodein:
Fortamol
Kodimagnyl
Pinex Comp
Kodamid
Kodipar
Såfremt du har taget et eller flere af ovenstående præparater over længere tid, og du føler, at du ikke kan klare din dagligdag uden pillerne, bør du overveje at søge hjælp til at komme ud af dit misbrug.
Tag det første vigtige skridt og få hjælp
Hvis du – eller en du holder af – har problemer med smertestillende, så kontakt os på 70 10 03 03. Vi tager telefonen 24 timer i døgnet.
Har du spørgsmål om misbrug af smertestillende medicin?
Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.