Når man tager kokain, følger der ofte en nedtur med

Kokain kan give intense følelser af eufori, lykke, energi og selvtillid, mens man er på stoffet. En person, der er høj på kokain, kan føle det, som om vedkommende er på toppen af verden. Men der er en bagside.

Den oplevede 25-årige Nicolaj, da kokainrusen aftog og lykkefølelsen blev erstattet af angst, skam og skyld. Nedturen gik hårdt ud over hverdagen og var så dominerende, at det til sidst var svært for Nicolaj at passe sit arbejde. Nicolaj havde ramt bunden, og han havde brug for hjælp til at komme op af det hul, han var havnet i.

Behandling blev vendepunktet for Nicolaj

I dag har Nicolaj været clean i 9 måneder og har fået værktøjer til at håndtere afhængigheden. Men vejen til at erkende problemets omfang har været lang, og det var først da familien satte stolen for døren, at Nicolaj tog den endelige beslutning om at få hjælp til at komme ud af sin afhængighed.

Nicolaj fortæller om behandlingen af kokainmisbrug:

Gå anonymt i behandling efter arbejdstid

Hos Dansk Misbrugsbehandling passer 9 ud af 10 deltagere deres arbejde, studie eller læreplads, mens de går i behandling. Behandlingen foregår 3 dage om ugen uden for normal arbejdstid, så man bestemmer helt selv, hvem man vil fortælle om sit behandlingsforløb.

Sundhedsforsikring og behandling af kokainafhængighed

Har du en sundhedsforsikring med misbrugsdækning, dækker den med stor sandsynlighed udgifterne til behandlingsforløbet – og da både Dansk MisbrugsBehandling og forsikringsselskaber har tavshedspligt, får din arbejdsplads ikke besked om, at du går i behandling.

Se film behandlingen af kokainmisbrug:

Genkender du Nicolajs oplevelse?

Flere og flere unge kæmper med afhængighed af kokain, og det er sjældent et problem, der går over af sig selv – der er brug for professionel behandling. Herunder kan du læse mere om nedturen og de symptomer, mange oplever, når kokainrusen aftager.

Hvad er en kokainnedtur?

En kokainnedtur opstår, når kokainens rus aftager, og man begynder at føle abstinenssymptomer. Det kan være meget ubehageligt at opleve en kokainnedtur – og det står i skærende kontrast til den euforiske fase, som stoffet forårsager i begyndelsen.

Generelt er misbrug af rusmidler ofte forbundet med nedture. De fleste kender til tømmermænd efter for meget alkohol og de ubehagelige konsekvenser både fysisk og psykisk, der kan opstå. Kokainnedturen minder til dels om tømmermændene fra alkohol, men med kokain efterfølger ofte en meget drastisk nedtur, der kan være meget hård for både det fysiske og mentale helbred.

Symptomer på en kokainnedtur

Når man tager kokain, bruges alle kroppens energidepoter i rusen. Derfor er der ikke meget energi tilbage, når rusen aftager, og nedturen sætter ind.

Mange oplever, at de dagen efter at have indtaget kokain kæmper med forskellige bivirkninger. Det omfatter:

  • Uro og irritabilitet
  • Rastløshed
  • Udmattelse
  • Humørsvingninger

I nogle tilfælde kan der også udvikles symptomer som depression, angst og paranoia.

Hvor lang tid varer en nedtur efter kokain?

Kokain er et hurtigtvirkende rusmiddel, så nedturen indtræffer også med det samme, når stoffet begynder at forlade kroppen. Selve nedturen kan vare fra timer til dage. Det afhænger af rusens intensitet og længde – og det er forskelligt fra person til person, hvor længe og hvordan kokainnedturen opleves.

Jeg har altid arbejdet meget og begyndte med at bruge kokain til at komme gennem min arbejdsdag. Men hen ad vejen kunne jeg simpelthen bare ikke lade være.

____

Nicolaj, om sit kokainmisbrug

En nedtur kan sætte gang i mere misbrug

Når man oplever en nedtur med manglende energi og psykiske bivirkninger efter at have indtaget kokain, kan man hurtigt blive fristet til at finde en nem løsning på problemet. Det resulterer for nogle i, at de indtager mere kokain for at undgå nedturen. På den måde kan man ende i en ond cirkel, hvor misbrug af kokain bliver en del af hverdagen.

Kender du en, der er afhængig af kokain?

Mange pårørende til kokainmisbrugere oplever en dårligere kommunikation og en større afstand til den, der har et misbrug af kokain. Samtidig bliver mange kokainmisbrugere let opfarende og irritable. Som pårørende føler man ofte, at man ”går på æggeskaller” for at undgå vredesudbrud og bebrejdelser.

Hvis du kender en, der er afhængig af kokain, kan Dansk Misbrugsbehandling hjælpe. Vi tilbyder behandling af kokainmisbrug flere steder i landet og tilbyder også rådgivning og behandling til de pårørende. Ring til os på 70 10 03 03 døgnet rundt – vi sidder klar til at hjælpe.

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.