Har du eller en pårørende et alkoholmisbrug?

Personer med et alkoholmisbrug oplever typisk en række forskellige symptomer.

Selvom vi naturligvis er forskellige, så er der en række symptomer, som typisk går igen hos mennesker, der har et alkoholmisbrug.

Man behøver ikke at have alle symptomer for, at der er tale om et alkoholmisbrug, for har man 4- 5 af symptomerne, er der en stor sandsynlighed for, at man har udviklet et alkoholmisbrug, som kræver behandling.

Se film om tegn og symptomer på alkoholisme og alkoholmisbrug

13 fysiske og psykiske tegn på alkoholisme

Her er en række fysiske og psykiske tegn på alkoholmisbrug. Det er ikke en officiel diagnose, men typiske symptomer, der går igen hos alkoholmisbrugere, der har deltaget i Dansk MisbrugsBehandlings alkoholbehandling.

Jo flere af disse tegn og symptomer på alkoholafhængighed man kan genkende fra sig selv (eller fra sin pårørende), desto større er sandsynligheden for, at man har et alkoholproblem, der kræver professionel alkoholbehandling:

  • Drikker mere alkohol end planlagt

    Det er ofte et tegn på alkoholisme, når man drikker mere end man har planlagt og bliver mere beruset, end det er passende for situationen.

  • Skænderier om alkohol i familien

    I de fleste familier hvor der er alkoholmisbrug, fører drikkeriet til skænderier. Dels fordi de pårørende bliver vrede over, at drikkeriet ødelægger familiens harmoni og trivsel, og dels fordi alkoholikere sjældent er lydhøre over for kritik af drikkeriet

  • Drikker alkohol i det skjulte

    Mange alkoholikere forsøger at skjule omfanget af deres drikkeri over for deres nærmest og drikker, når familien ikke ser det.

  • Brudte løfter om at nedsætte sit alkoholforbrug

    Det er et markant tegn på alkoholisme, når der er gentagende brudte løfter at nedsætte sit alkoholforbrug, men ikke kan holde det.

  • Bliver irriteret eller aggressiv, når talen falder på alkohol

    En alkoholiker bliver ofte ilde berørt, når partner eller familien påtaler alkoholforbruget, og forsvarer sig ofte ved at blive irriteret og vred.

  • Udvikler faste drikkevaner

    Mange alkoholikere udvikler faste alkoholvaner, hvor man indtager alkohol på bestemte tidspunkter, f.eks. lige efter arbejde, under madlavningen og lignende.

  • Blackouts

    Blackouts betyder, at man ikke kan huske begivenheder fra, da man var beruset. Blackouts er et af de vigtigste fysiske tegn på alkoholisme. Af andre fysiske symptomer på alkoholisme kan nævnes forhøjet blodtryk og forværring af kronisk sygdom som f.eks. diabetes.

  • Toleranceøgning

    Kroppen vænner sig til et stort alkoholindtag, og alkoholikere skal med tiden drikke en større mængde alkohol, for at få den samme effekt som tidligere.

  • Kontroltab

    Et af alkoholismens mest markante symptomer er kontroltab. Det betyder, at personen har svært ved at stoppe igen, når de første genstande er indtaget og derfor drikker sig mere beruset end planlagt – og mere beruset end passende er.

  • Drikker de første drinks hurtigt

    Det kan være et tegn på alkoholisme, når man drikker de første genstande hurtigt. Det gør man, fordi man drikker for virkningens skyld og er utålmodig efter at få alkoholens afslappende og beroligende virkning.

  • Drikker alkohol alene

    Når man drikker alene, er drikkeriet ikke længere er et socialt fænomen og man drikker for alkoholens virkning. Det er et af de mest markante tegn på alkoholisme, når man jævnligt drikker sig beruset alene.

  • Ændrer personlighed under indflydelse af alkohol

    En del alkoholikere bliver diskussionslystne og ubehagelige, når de er berusede og hos nogle alkoholikere blusser der en voldsom vrede op, når de bliver fulde.

  • Drikker alkohol for at dulme ubehagelige følelser

    Det er et markant tegn på alkoholisme, når man bruger alkohol som ”beroligende medicin” mod f.eks. stress, søvnløshed, nervøsitet, bekymring, mm.

Så man kan svare ja til mere end 4 – 5 af ovenstående tegn på alkoholisme, så anbefaler vi, at man kontakter Dansk MisbrugsBehandling og aftaler en et møde med en af vores rådgivere.

Se film om Jørgen der er alkoholiker og Hanne der er pårørende:

Hvornår har man et alkoholproblem?

Mange henvendelser til Dansk MisbrugsBehandling drejer sig om, hvornår man har udviklet et alkoholmisbrug, og hvornår man har brug for alkoholbehandling.

Det korte svar er, at hvis alkohol giver problemer, så har man et alkoholproblem – og hvis man ikke selv evner at nedsætte sit forbrug, så har man brug for alkoholbehandling.

Men problemet i mange familier er, at man ikke er enige om, hvor galt det står til.

De pårørende oplever tydelige tegn og symptomer på alkoholmisbrug, mens den, der drikker, ikke selv synes, det er så slemt, hvilket ofte giver anledning til lange og opslidende diskussioner.

Har du et alkoholmisbrug?

Er du i tvivl om, om du eller en af dine pårørende har et alkoholproblem, så tag testen og se om der er behov for alkoholbehandling.

Behandling efter arbejdstid

Hos Dansk MisbrugsBehandling kan du passe dit job og bo hjemme, samtidig med at du går i behandling.

Morgenerne var de værste. Flov over, jeg igen havde drukket for meget, flov over, hvad andre måtte tænke. Nu vågner jeg, og glæder mig til at se, hvad dagen bringer.

____

Henriette. Alkoholiker

Få en professionel udredning af dit alkoholmisbrug

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at online alkoholtests og lister over tegn og symptomer på alkoholisme, kun er vejledende.

Der skal altid en personlig samtale og udredning hos en professionel alkoholbehandler til at stille diagnosen alkoholisme.

Hos Dansk MisbrugsBehandling er udredende samtaler gratis og uforpligtende, og kan være en hjælp til at afgøre, om der er tale om et behandlingskrævende alkoholmisbrug.

Under den første udredende samtale gennemgås de typiske symptomer på alkoholisme, for at vurdere misbrugets omfang og karakter.

Alle hader ordet alkoholiker

Ordet alkoholiker giver de fleste associationer til ”bumsen på bænken”, ”drankere” og social deroute, og derfor bryder ingen sig om at bruge ordet alkoholiker om sig selv.

Derfor er det vigtigt at understrege, at når sundhedspersonale og alkoholbehandlere bruger ordet alkoholiker, er det som en benævnelse for personer, der opfylder de officielle diagnosekriterier for alkoholisme.

De fleste deltagere kommer i løbet af deres alkoholbehandling på det rene med disse betegnelser, og mange benævner sig efter endt behandling som ”ædru alkoholikere”.

Hvem bliver afhængige af alkohol?

Undersøgelser viser at alkoholisme forekommer hos personer med vidt forskellig social status, uddannelsesniveau, indkomst og opvækst.

Mange har en forestilling om alkoholmisbrugere som ”alkoholikeren på bænken”, men sandheden er, at langt de fleste, der søger behandling af alkoholmisbrug, har både familie, job og bolig.

De er med andre ord som danskere er flest, bortset fra at de har problemer med at styre deres alkoholforbrug.

Hvor mange er afhængige af alkohol?

Sundhedsstyrelsen oplyser:

  • 860.000 danskere har et storforbrug af alkohol
  • 585.000 har et skadeligt højt alkoholforbrug
  • 140.000 er afhængige af alkohol

Når man indtager alkohol i større mængder, er der risiko for en lang række alvorlige sygdomme som cancer, forhøjet blodtryk og delirium tremens.

Alvorlige fysiske skader og psykiske lidelser af alkoholisme

Alkoholafhængige har 3-5 gange større risiko for at dø tidligt sammenlignet med resten af befolkningen og alkohol er hvert år er skyld i 2.900 flere dødsfald.

Alkoholisme øger risikoen for at udvikle mere end 200 forskellige fysiske og psykiske lidelser.

Er du pårørende til en, der udviser tegn på alkoholisme?

I mange familier med alkoholmisbrug er det sådan, at selv om familien ser tydelige symptomer på alkoholisme, så har, den der drikker, ofte selv svært ved at indrømme alvoren i sit alkoholproblem.

Når man som pårørende altid får at vide, at det ikke er så slemt, når man prøver at rejse diskussionen, kan man godt begynde at tvivle på sig selv.

Vores råd er, at man som pårørende bliver nødt til at opgive tanken om at blive enige om hvor alvorligt drikkeriet er og stole på de tydelige på alkoholmisbruget.

Har du spørgsmål om alkoholisme eller om at drikke alkohol?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.

    Del siden på Facebook