Sådan konfronterer du en alkoholiker
Det er ofte svært for en alkoholiker selv at træffe beslutningen om at gå i behandling – og det rejser spørgsmålet om, hvordan man som nærmeste pårørende motiverer en alkoholiker til at søge behandling.
I de allerfleste tilfælde er det familie eller arbejdsplads, der motiverer misbrugeren til at søge hjælp til sit alkoholproblem.
Se film om at motivere en alkoholiker:
Motivere til ambulant alkoholbehandling
Vores erfaring er, at den vigtigste årsag til at alkoholikere vælger behandling, er at partner og familie stiller alkoholbehandling som en betingelse for fortsat at være sammen.
Det kan lyde voldsomt, men det er konsekvenserne ved at sige nej til behandling – der i sidste ende giver et ja til alkoholafvænning.
Få vejledning om, hvordan du bedst konfronterer den der drikker
Ring 70 10 03 03
Vi tager telefonen døgnet rundt
Sådan reagerer en alkoholiker ofte
Når en alkoholiker bliver konfronteret med sit drikkeri og krav om behandling, vil vedkommende ofte benægte problemets alvor og kæmpe for retten til fortsat at drikke alkohol.
Enten ved at benægte omfanget af sit drikkeri, reagere aggressivt eller slå det hen som en overdreven reaktion fra de pårørendes side.
Der vil sjældent umiddelbart være motivation fra alkoholikerens side til at søge hjælp og derfor oplever de fleste pårørende det meget vanskeligt, at motiverer en alkoholiker.
Lær de metoder, der bedst motiverer an alkoholiker
Sundhedsstyrelsen slår fast, at der er over 140.000 danskere der er afhænge af alkohol og 585.000 der har et skadeligt højt alkoholforbrug.
På trods af de mange tusinde, der ville få stor gavn af en alkoholbehandling, er det kun ca. 10 % af dem der har behov for hjælp, der rent faktisk får den.
En af årsagerne til de relativt få i behandling er, at familierne omkring de drikkende ikke kender de metoder og “værktøjer”, der bedst motiverer misbrugeren til at ændre adfærd.
Kender du det?
Den der drikker meget alkohol benægter problemet, eller går i forsvar, hvis du taler om alkoholforbruget.
80% af dem der har taget vores alkoholtest for pårørende har svaret ja.
Hvad betyder intervention?
Intervention er den professionelle betegnelse for en motiverende samtale.
Begrebet intervention dækker over at gribe ind i en situation, for at forhindre en negativ udvikling.
Formålet med en intervention er at hjælpe en alkoholiker med at erkende, at der er tale om et misbrug, og at vedkommende har brug for hjælp til at komme ud af det.
Pas på ikke at gå ind i diskussioner om at sammenligne misbruget i forhold til andres drikkevaner, men hold fast i at forklare, hvordan drikkeriet påvirker dig og jeres familie.
En intervention være med til at bryde benægtelsen hos en alkoholiker
Som pårørende til en alkoholiker kan det være frustrerende at se, hvordan en person, man holder af, ødelægger sig selv og sit liv med et misbrug – ikke mindst når personen benægter at have et alkoholmisbrug.
Her kan intervention være med til at bryde benægtelsen, så alkoholikeren får øjnene op for, at der er brug for hjælp.
Til sidst kunne jeg ikke mere, og jeg forlangte, at Jens gik i behandling, ellers måtte vi skilles. Det er det noget af det sværeste, men også det bedste jeg nogensinde har gjort. Nu har Jens været ædru i mere end 4 måneder.
____
Linda. Gift med alkoholiker.
Nogle råd om hvordan man bedst konfronterer en alkoholiker:
Hos Dansk MisbrugsBehandling tilbyder vi alkoholrådgivning til pårørende, der ønsker at få et familiemedlem til at indser sit alkoholproblem og indvilliger i at gå i behandling.
Her er nogle af de vigtigste retningslinjer for den svære samtale, vi ofte deler med pårørende:
- Konfronter ikke en misbruger når vedkommende er påvirket. Ofte er det hensigtsmæssigt at tage snakken tidligt på dagen.
- Skriv ned hvad du vil sige, så du er sikker på at du får sagt alt det, du ønsker at sige.
- Giv konkrete eksempler på uacceptabel adfærd f.eks. brudte aftaler, manglende hensyn til dig og familie, uærlighed, at vedkommende ikke opfylder sine forpligtelser over for familien, eller at vedkommende er urimelig eller ubehagelig.
Forklar klart og tydeligt hvordan misbruget påvirker dig og familien, f.eks. at du er utryg og bekymret om hvordan det skal gå, at du bliver frustreret og vred når aftaler ikke overholdes, at du er bange for hvordan børnene påvirkes af misbruget eller at du er følelsesmæssigt udmattet.
Se film om Hanne, der er pårørende til en alkoholiker:
Alkoholikere vil ofte forsøge at undgå behandling
Mange alkoholikere søger et kompromis for at undgå at gå i behandling, når de bliver konfronteret med deres drikkeri:
- Lover at reducere forbruget, eller selv at stoppe helt.
- Holder en pause i flere uger.
- Holde op med at drikke og lover at gå i behandling, hvis han eller hun falder i igen.
- Stopper med at drikke i dagligdagen, men kun i weekender eller til fest.
Den slags løfter er ikke en egentlig motivation fra alkoholikerens side og løfterne holder som regel kun, indtil krisen er drevet over, hvorefter man fortsætter med at drikke alkohol.
Smerten er dermed kun blevet forlænget for alle parter og derfor er det vigtigt ikke at acceptere sådanne svage kompromisser.
Det er fornuftigt stå fast på, at alt andet end et ja til at søge hjælp – opfattes som et nej.
Alkoholbehandling er ikke en straf
Professionel ambulant alkoholbehandling hos Dansk MisbrugsBehandling er ikke en “straf” til den der drikker, men en mulighed for at opnå en bedre livskvalitet, et øget selvværd og et bedre forhold til familie og omgangskreds.
“Jeg bad ham vælge mellem familien og flasken”
Læs om hvordan Else, som er gift med en alkoholiker, motiverede sin mand til behandling.
En beretning, der fortæller, hvor vigtigt det er at stå fast.
Et alkoholmisbrug er hele familiens problem
Husk, at drikkeriet ikke kun er misbrugerens eget problem, men hele familiens problem.
Ofte påvirkes de pårørende i endnu højere grad af drikkeriet end misbrugeren selv, og derfor er det også familiens ret at gribe ind og forlange problemet løst.
Hos Dansk MisbrugsBehandling har vi erfaring for, at det øger chancerne for et godt resultat betydeligt, hvis familien deltager i et formøde med en professionel misbrugsrådgiver, hvor der lægges en plan for, hvordan man konfronterer alkoholikeren.
Et sådant møde er gratis, fortroligt og uforpligtende.
Du er velkommen til at kontakte Dansk MisbrugsBehandling, hvis du ønsker flere råd til, hvordan man konfronterer en alkoholiker.
Symptomer og tegn
Der er flere tegn og fysiske symptomer på sygdommen alkoholisme og du kan blive klogere på de forskellige tegn på alkoholisme her.
En alkoholtest for pårørende
Prøv vores alkoholtest og få hjælp til at afgøre, om den der drikker, har et behandlingskrævende alkoholproblem.
Hvordan hjælper man en alkoholiker?
Ring 70 10 03 03
Vi tager telefonen 24 timer i døgnet
Har du spørgsmål om, hvordan du motiverer en alkoholiker til at få professionel hjælp?
Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.