Alkoholisme – hvornår har man udviklet alkoholisme?
Når man er afhængig af alkohol og ikke længere har kontrol over sit forbrug, har man udviklet alkoholisme.
Ud over at Alkoholisme er skadeligt for både det fysiske og mentale helbred, har alkoholisme markante negative konsekvenser for trivslen i dagligdagen og forholdet til familie og venner.
Her på siden kan du læse mere om alkoholisme og blive klogere på de forskellige symptomer og bivirkninger.
Se film om symptomer på alkoholisme:
Har du brug for hjælp?
Så kontakt os på 70 10 03 03 og få en anonym og fortrolig snak om dit eller din pårørendes misbrug. Vi tager telefonen 24 timer i døgnet
Hvad er alkoholisme – hvornår er man alkoholiker?
Hos Dansk MisbrugsBehandling får vi mange henvendelser, der spørger ind til hvordan man definerer alkoholisme, og hvornår man er alkoholiker?
WHO opstiller 6 diagnosekriterier for alkoholisme, og diagnosen stilles, når mindst 3 ud af de 6 symptomer er opfyldt.
WHOs 6 symptomer på alkoholisme:
- Et stærkt ønske om eller følelse af trang til alkoholindtagelse. Alkoholisme er således karakteriseret ved, at trangen til alkohol til stadighed vinder over både fornuft og viljestyrke.
- Besvær med at kontrollere indtagelsen af alkohol: Efter overskridelsen af et kritisk punkt på ganske få genstande, er der nedsat kontrol med det videre drikkeri. Herved udløses en drikketur ofte med indtagelse af store mængder alkohol.
- Forekomst af abstinenssymptomer, uro, rastløshed, hjertebanken, sveden m.m. (Abstinenser er et sent tegn på alkoholisme. Når abstinenserne kommer, har man været afhængig af alkohol i mange år)
- Tolerans fænomener, således at der kræves større mængde alkohol for at få samme virkning, som personen tidligere fik på lavere doser.
- Alkohol indtager en dominerende rolle i tilværelsen og medfører problemer i hjemmet, på arbejdet eller i fritiden.
- Fortsat brug af alkohol på trods af klar viden om de skadelige konsekvenser.
Disse symptomer gør det muligt for dig at identificere, om du, eller en du kender, lider af alkoholisme.
Hvis man har haft tre eller flere af ovenstående symptomer samtidigt i mindst én måned eller gentagne gange inden for 12 måneder, har man udviklet alkoholafhængighed – altså alkoholisme.
Læg mærke til, at der hverken står, at man behøver drikke hver dag – eller om morgenen – for at have udviklet alkoholisme.
Sundhedsstyrelsen angiver, at ca. 140.000 danskere lider af alkoholisme.
Alkoholisme var lige ved at ødelægge alt det gode i mit liv. Jeg kunne ikke se det gennem alkoholtågerne. Familien havde det svært og børnene holdt sig væk fra mig. Heldigvis fik jeg det stoppet i tide.
____
Kurt. Ædru alkoholiker
Alkoholisme rammer helt almindelige danskere
Der eksisterer mange misforståelser om alkoholisme. Mange tror, at hvis man passer sit arbejde og bor med sin familie, så er man ikke en ”rigtig alkoholiker”, men modsat af hvad mange tror, så forekommer langt den største del af alkoholismen i Danmark blandt ”helt almindelige mennesker ” med både arbejde og familie.
Det er vigtigt at pointere, at når man i alkoholbehandling bruger ordene alkoholiker og alkoholisme, har det intet at gøre med “bumsen på bænken”. Det betyder udelukkende, at man har et eller flere af ovenstående symptomer. Og som nævnt behøver man altså ikke hverken drikke om morgenen, eller drikke hver dag for at have diagnosen alkoholisme.
Men uanset om man kalder det alkoholisme eller ej, så er det sådan, at hvis alkohol giver problemer, så har man et alkoholproblem. Og hvis man ikke evner at nedbringe sit alkoholforbrug, er det fornuftigt at søge professionel hjælp for løse problemet.
Alkoholbehandlerne hos Dansk MisbrugsBehandling har selv haft misbrug ind på livet, og det giver en fortrolighed og tillid mellem klient og behandler.
Flere tegn på alkoholisme
WHO’s 6 symptomer på alkoholisme er ikke de eneste tegn på om man har et alkoholmisbrug.
Er du i tvivl om, hvorvidt du selv eller om en, du kender, har et alkoholproblem, så kan symptomerne herunder måske bringe dig tættere på en afklaring.
Andre tegn på alkoholisme og alkoholmisbrug:
- At der til tider er ting, man ikke kan huske fra aftenen før, da man var beruset (Blackout).
- Andre – partner, børn, familie eller andre – har påtalt alkoholforbruget og foreslået, at man skærer sit alkoholforbrug ned.
- At man til tider oplever dårlig samvittighed og skyldfølelse på grund af sit alkoholforbrug.
- Man drikker alene.
- Man har svært at stoppe igen, efter man er begyndt at drikke alkohol – og derfor ofte ender mere beruset end planlagt. Den manglende stopknap er et meget markant symptom på alkoholisme.
- At man forsøger at skjule sit alkoholforbrug – enten ved at gemme flasker, drikke uden andre ser det eller benægte drikkeriet, når andre konfronterer dette.
- Man skifter karakter, når man er beruset – fx bliver negativ, påståelig og ubehagelig i sin kommunikation.
- Andre bemærker, at man nogen gange lyder snøvlet i telefonen.
- At familie og pårørende oplever, at den der drikker blive aggressiv og gå i forsvar, når man forsøger at tale om drikkeriet.
- Man svigter aftaler eller har svært ved at opfylde de forpligtelser, der forventes af en på grund af alkohol – hjemme, på arbejdspladsen eller socialt.
- Man starter nogle gange dagen med en drink – efter at man har været beruset dagen i forvejen.
- Der er skænderier i familien på grund af alkohol. (Alkoholisme medfører altid problemer i familien).
- Man har forgæves har forsøgt at holde op med at drikke- evt. ved hjælp af antabus, men alligevel er begyndt at drikke igen.
- At man har faste drikkerutiner, f.eks. hver dag efter arbejde, fast i weekenderne.
- Er påvirket af alkohol tidligt på dagen, når man ikke er på arbejde.
- Man bliver meget beruset til fester og lignende, hvor familiemedlemmer oplever det som pinligt.
- Eller at man er meget påpasselig, når man går ud og ikke drikker alkohol – eller kun en meget beskeden mængde – fordi man ved, det kan gå galt.
- At man har lovet familien at skære ned eller helt at holde op med at drikke alkohol – uden at kunne holde det.
Man behøver ikke have alle ovenstående tegn, for at der er tale om alkoholisme, men ofte vil specielt pårørende kunne genkende en del af disse.
Har man 3 – 4 af dem, er der overvejende sandsynlighed for, at man har udviklet alkoholisme og har brug for alkoholbehandling.
Vi har lavet en online alkoholtest, ud vores erfaringer fra arbejdet med mange hundrede alkoholmisbrugere og deres pårørende.
Testen er lavet som et værktøj, der kan være en hjælp til at afgøre om du har et behandlingskrævende alkoholproblem.
Hvordan stopper man med at drikke alkohol?
Mange kontakter Dansk MisbrugsBehandling og spørger om, hvordan stopper man med at drikke alkohol, når man først har udviklet et alkoholproblem?
Et af de store problemer ved alkoholisme er, at det er både grænseoverskridende og flovt at erkende at man har mistet kontrollen over alkohol, og at man har behov for alkoholbehandling. Derfor får alt for få af dem, der lider af alkoholisme professionel behandling.
Men forsøger man at løse et alkoholproblem selv, så evner de fleste nok at reducere deres forbrug – eventuelt stoppe helt – i en periode, men efter nogen tid “bliver det dagligdag igen”, og drikkeriet vender tilbage til hvordan det var. Med andre ord, så er alkoholisme en lidelse, der kræver professionel behandling.
Så vores svar på spørgsmålet om, hvordan man stopper med at drikke alkohol er, at man bør få professionel hjælp.
Se film om Jørgen der har været i alkoholbehandling:
Er du pårørende til en alkoholiker?
Det er ingen let opgave at være pårørende til en, der lider af alkoholisme. Det gælder, uanset om man er ven, kæreste, kollega eller familiemedlem.
Men pårørende spiller en vigtig rolle og er helt afgørende for, om alkoholikeren ender med at gå i behandling. Ca. 75 % af dem, som søger behandling for alkoholisme, gør det fordi, at deres familie har grebet ind.
Du kan læse meget mere om din rolle som pårørende til en alkoholiker og få gode råd til, hvordan du griber situationen an.
Ambulant alkoholbehandling over hele landet
Uanset hvor du er bosat i Danmark, så har du mulighed for at gøre brug af Dansk MisbrugsBehandlings tilbud om alkoholbehandling. Vi tilbyder behandling for alkoholisme i Aalborg, Aarhus, Kolding, Odense og København.
Her tilbyder vi ambulant alkoholbehandling uden for normal arbejdstid – som giver dig mulighed for at bo hjemme og passe dit arbejde, mens du er i behandling.
På vores behandlingscentre kan du forvente:
Find vores behandlingscentre her:
Adelgade 2, 1. sal,
9000 Aalborg
Hack Kampmanns
Plads 1,
8000 Århus C
Akseltorv 6
6000 Kolding
H.C. Andersens Boulevard 37,
1553 København V
Vestergade 73,
5000 Odense
70 10 03 03
Åbent døgnet rundt
Har du brug for hjælp?
Så kontakt os på 70 10 03 03 og få en anonym og fortrolig snak om dit eller din pårørendes misbrug. Vi tager telefonen 24 timer i døgnet
Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information om alkoholisme?
Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.