Spilleafhængighed – et udbredt problem

Verdenssundhedsorganisationen WHO beskriver ludomani som ”hyppigt gentagne episoder af spillelidenskab, der dominerer en persons liv på bekostning af sociale, arbejdsmæssige og familiemæssige værdier og forpligtelser”.

En ludoman er med andre ord en person, der er blevet afhængig af at spille for penge – i en sådan grad, at det går ud over sociale og arbejdsmæssige relationer.

Derudover medfører ludomani ofte store økonomiske tab, fordi spilletrangen ikke forsvinder, selvom kontoen er gået i 0. Har man udviklet ludomani, er det ikke ualmindeligt at låne penge til at spille for. Det betyder, at mange ludomaner oparbejder en gæld, som forfølger dem i lang tid efter, at de er blevet sygdommen kvit.

ludomani kortspil

Ludomani er en afhængighed på linje med misbrug af alkohol og kræver professionel behandling.

Hvornår er man ludoman?

WHO har tre kriterier, som man bruger til at stille diagnosen ludomani. De er gode at kende til, hvis man er blevet i tvivl om, om man selv – eller en man kender – har udviklet ludomani:

  • Mistet kontrollen over pengespil

    Man spiller for ofte, for længe og for beløb, man ikke har råd til at miste.

  • Prioriterer pengespil over dagligdagens forpligtelser og aktiviteter

    Fx familie, arbejde, venner og fritidsinteresser

  • Forsætter med at spille på trods af økonomiske tab og konflikter

    Advarsler på arbejdet og konflikter i parforholdet eller familien er sjældent nok til at stoppe spilletrangen. Det samme gælder helbredsmæssige og økonomiske konsekvenser.

Ludomanibehandling er gratis

Ludomanibehandlingen er gratis fordi vi er godkendt og støttet af Sundheds- og Ældreministeriets ludomanipulje der finansierer ludomanibehandlingen.

Flere lider af ludomani

I dag er pengespil kun et klik væk på computeren– og der er noget, der tyder på, at den øgede tilgængelighed skaber flere ludomaner.

I perioden 2005-2016 er antallet af personer, der lider af ludomani, vokset fra 6.100 til 9.800. Det svarer til en stigning på 61 %. Derudover anslår man, at 125.000 danskere i dag har et problematisk forhold til spil.

Fakta om ludomani i Danmark

  • Ca. 125.000 har et problematisk forhold til pengespil.
  • 10.000 danskere lider af ludomani.
  • Ludomani rammer oftest mænd under 40 år.
  • Over halvdelen af de der søger behandling, er afhængige af spil på spilleautomater.
  • Ca. hver fjerde er afhængige af sportsvæddemål.

Selvom gruppen, der er afhængige af poker på nettet, endnu ikke udgør mere end ca. 20 procent, er dette den hurtigst voksende form for ludomani.

Ludomani kræver professionel behandling

Tidligere blev ludomani ikke anerkendt som en afhængighed på linje med stof- og alkoholmisbrug, men det gør den i dag. Det er nemlig mange punkter, hvor afhængighed af pengespil ligner kemisk afhængighed, fx har det ofte store konsekvenser for det mentale helbred og går hårdt ud over familien og andre nære pårørende.

Et andet lighedspunkt er, at ludomani, ligesom andre typer af afhængighed, kræver professionel behandling at komme ud af. Det er de færreste, der er i stand til selv at genvinde kontrollen over spilletrangen og holde op med at spille.

Så længe hjulet snurrede, var jeg høj. Men når jeg havde tabt alle mine penge, var det som at falde ned i et sort hul.

____

Søren. Ludoman.

Et problem, der er let at skjule for familien

Der er ét punkt, hvor ludomani adskiller sig markant fra misbrug af stoffer og alkohol. Har man en alkoholiker eller en stofmisbruger i familien, så er de nære pårørende som regel klar over, at der er et problem – også selvom den, der har udviklet afhængigheden, forsøger at skjule det.

Sådan er det ikke med personer, der lider af ludomani. Det er nemlig lettere at skjule, at man har et problem med at spille, og ofte er personer, der lider af ludomani, gode til at opretholde en facade overfor familie, ægtefælle og venner. Det betyder, at problemet ofte først bliver opdaget sent – sommetider så sent, at det får store økonomiske konsekvenser for familien.

ludomani lotto spil

Online betting og lotto er et par af de mest populære spil for ludomaner.

Er du fortsat i tvivl?

Har du svært ved at styre trangen til at spille? Så kan det være en god ide at stille sig selv følgende spørgsmål for at afklare, om du har udviklet ludomani og har brug for professionel hjælp:

  • Spiller du for mere, end du har råd til?
  • Prøver du at skjule, hvor meget du spiller for?
  • Giver dit spil dig problemer med din familie?
  • Har du nogensinde lånt penge af andre – fordi du har spillet dine egne op?

Har du spørgsmål, eller brug for yderligere information om ludomani?

Udfyld formularen herunder, så vender vi tilbage til dig senest førstkommende hverdag.




    Læs om Dansk MisbrugsBehandlings privatlivspolitik.

    Del siden på Facebook